неділю, 29 листопада 2015 р.

Тетяна Малахова: Про Голодомор

Про Голодомор я вперше почула від своєї рідної бабусі, коли мені було років сім. Все життя вона згадувала той страшний 33–ій рік, коли на Сахновщині добре вродили пшениця і жито, але в людей все забрали ще з поля, зложили великі скирти і поставили охоронців зі зброєю. Люди пухли з голоду, вмирали, божеволіли, а влада дала вказівку підпалити ті скирти.

… За вікном стояв 70-ий рік, а моя бабуся голосно плакала і згадувала, як стогнали попухлі дочки, як вона ледве пересувала ноги, а вогонь пожирав снопи і піднімався до самого неба.
Вранці там вже не було охоронців. Вони зробили свою злочинну справу і повернулися до своїх гебешних кабінетів… а голодні люди прийшли на попелище і стали навколішках збирати зерна, які відлетіли від багаття. Моя бабуся принесла до хати цілу кишеню чорних зерняток, радісно відчинила двері і … почула страшну новину - померла наймолодша донечка.
Бабуся, якій тоді було 27 років, впала на підлогу від горя і розсипала на долівку те обгоріле зерно…
Наступного дня вона поховала свою маленьку дитину і ледве йшла з цвинтаря… Коли бабуся проходила повз сільради, її покликав якийсь начальник і показав малюнок на стенді – мовляв, усю ніч місцеві активісти старалися! Бабуся побачила на малюнку вигоріле поле, яке риють пацюки і свині. А на спині кожної тварини було написано прізвище людини, яка вчора збирала обгоріле зерно… Було там і бабусине прізвище. Тобто в той час, коли вона обмивала тіло своє крихітної донечки і клала її в маленьку труну, збиту з якихось дощечок, в сільраді малювалась ця ганебна карикатура…

Сьогодні я поставлю свічку пам’яті моїй рідній тьоті Надії, яка немовлям померла в Голодомор, і всім українцям - жертвам геноциду.

Немає коментарів:

Дописати коментар